top of page

1. פרוטוקול מעקב 

א) נושא הכתבה של האתר הוא רטרו/וינטג. בחרתי את נושא הכתבה מכיוון שאני מתחברת לסגנון הרטרו, לפי דעתי צריך לעלות את המודעות לחפצי ערך של פעם, הציוד הישן והבלתי שמיש ששוכב בבית, או מעזבונות וירושות שוות כסף רב בעיקר כשחולפות להן השנים. אופנת הרטרו משמישה חפצים רבים שרוב האנשים זרקו, ויתרו, כמו כיסאות ישנים, מנורות, כורסאות, שעוני קוקיה, פטיפון, אגרטל של סבתא וכו'. סגנון החפצים מכוון לתקופה שאחרי מלחמת העולם השנייה. שנות ה-50 עד שנות ה-70 נחשבות לשנות הרטרו אליה אנחנו מכוונים כשמדובר בריהוט, אופנה, אביזרים, פריטי דקורציה, תכשיטים ועד למוסיקה. בעבודתי בחרתי לעשות שתי כתבות: הכתבה הראשונה עוסקת ביוסי קמחי בעל חנות מנורות, בחנות ניתן למצוא מגוון מנורות וינטג' כמו מנורות מורנו ומנורות חצובה מקוריות של ריצ'רדסון וגם מנורות בייצור עצמי כמו אהילי פח צבעוניים. קמחי עוסק בתחום מעל 25 שנה ומזה 10 שנים החנות בשוק בבעלותו. הוא אוהב לקחת מנורות ישנות ולחדש אותן, עבורו מלבד חשיבות המיחזור וזריקת הפסולת שתזהם את כדור הארץ, המנורות הישנות הן הצצה וחזרה בזמן אל פיסת היסטוריה. הכתבה השנייה עוסקת בחנות פלשתינה א"י של אמוץ יעקבי. החנות מייצגת את תקופת הקמת המדינה,אמוץ אספן בעצמו ואין בחנות פריטים שיוצרו לאחר 1948. החנות עצמה קיימת כבר 30 שנה והיא מוקד משיכה לאספנים, צלמים, מעצבים ולאלו שרוצים להחיות את שנות הקסם של פעם. החנות עמוסה בחפצים ופריטים נדירים, תוכלו למצוא טלסקופ, קסדה צבאית, מכונת כתיבה, מנורות שולחן וציוד רפואי עתיק. בין אם אתם חובבי עתיקות או שסתם בא לכם להחזיק טלגרף בבית. 
 

ב) סגנון הכתבה הוא ראיון אישי כולל הסבר על הנושא.

ג) הגעתי למרואיינים באמצעות המדיה החברתית. בחיפושיי התמקדתי באזור שוק הפשפשים, ביפו. שוק הפשפשים מתאר שוק למכירת חפצים מיד שנייה ונפוץ במקומות רבים בעולם. שוק הפשפשים המיוחד, המשלב את הישן עם החדש, סוחרים של פעם עם ענתיקות של רהיטים, פרטי וינטאג', מנורות עתיקות, מזכרות תיירותיות ואף בגדים של פעם, לצד חנויות מעצבים בוטיקיות של תכשיטים, רהיטים ובגדים מעצבים. תחילה, פניתי למרואיין הראשון יוסי קמחי בכך שהשגתי את מספר הטלפון שלו דרך האינטרנט והצעתי לו להתראיין על כתבה בנושא רטרו. הגעתי אל המרואיין השני אמוץ יעקבי באמצעות האינטרנט. השגתי את מספרו,טלפנתי אליו והצעתי לו להשתתף בכתבת גמר בנושא רטרו/וינטג. 

 

ד) עשיתי תחקיר על המרואיינים באמצעות האינטרנט, קראתי על ראיונות עבר שביצעו יוסי קמחי ואמוץ יעקבי, ושאבתי מאותם כתבות השראה ומכך גם הצלחתי לעשות תחקיר מעמיק ומצוין על המרואיינים. 

ה) את הראיון בניתי כאשר שאלתי את יוסי קמחי ואמוץ יעקבי על עצמם, ניסיתי לגרום למרואיינים להיפתח אלי באמצעות שאלות אישיות, הראיון נפתח בהתעניינות בשלומם של יוסי ואמוץ, שאלתי אותם שיספרו לי עצמם, כמה זמן החנות נמצאת בבעלותם. בהמשך שאלתי על הפריטים שיש להם בחנות, למה דווקא וינטג, כיצד ערך הסביבתי מתבטא במוצרי הוינטג שחזרו לאופנה ועוד...

ו) בראיונות המרואיינים שיתפו פעולה, שניהם היו נורא נחמדים וסבלניים כלפי, הם הסכימו שאצלם אותם בכמה וכמה מקומות, הם אינם התנגדו והראו במשך כל הראיון רצון ומוטיבציה לעזור. 

ז) האג'נדה החברתית של האתר הוא בנושא המחזור, ישנו בונוס ניקיון והמצפון הסביבתי משימוש חוזר של אותם פריטים ישנים. הציוד הישן והבלתי שמיש ששוכב בבית, או מעזבונות וירושות שוות כסף רב בעיקר כשחולפות להן השנים. אופנת הרטרו משמישה חפצים רבים שרוב האנשים זרקו, ויתרו, כמו כיסאות ישנים, מנורות, כורסאות, שעוני קוקיה, פטיפון, אגרטל של סבתא וכו'.  חנויות לריהוט ישן (שלרוב עובר חידוש) ישמחו לרכוש פריטים ישנים שאין בהם צורך. מכירת הפריטים הישנים היא תמורת מאמץ קל, כיסנו מתמלא בכמה שקלים. קהילת המסחר בחפצי יד 2 תוססת ופעילה מאוד. הפעילות השנתית של מסחר יד 2 מוערכת במאות מיליוני שקלים. אין גבול לפריטים שאנשים סוחרים בהם, החל מטלפונים סלולריים, דרך שמלת כלה ועד גיטרות עתיקות.

ח) הכתבה שלי קוראת לפעולה למען איכות הסביבה. העלאת המודעות בקרב בני נוער ובכלל בחברה כולה למען הסביבה שלנו, ערך המיחזור הוא מרכזי הכתבה. 

 

2. תיאור כללי של מפגשי העבודה 

א) מדיום קלוז אפ, o.t.s

ב) לא היה אילוצים.

ג) יום הצילום תוכנן עם שני אנשי צוות בנוסף אלי, נתנאל שתפקידו בקבוצה לפרסם במדיה החברתית הסיע אותנו ברכב שלו לאזור המרואיינים וסייע לי עבודה כולה, דניאל שתפקידו צלם הקבוצה סייע לי במשך כל היום בצילומי וידאו וסטילס. בין מרואיין למרואיין שני חברי לקבוצה ואני עשינו עצירה במגדל השעון לאכול ולאחר מכן המשכנו באוטובוס למרואיין השני. 
ד) הזמנת ציוד ליום צילום: שתי מצלמות, בנוסף מיקרופון. 
כמות לוקיישנים: 2 מקומות לוקיישנים. 
זמנים ומועדים של צילום: 11 בדצמבר, 2019.  

3. תיאור המרואיינים

שתי דמויות ראשיות: יוסי קמחי ואמוץ יעקבי. יוסי קמחי מאופיין כאדם עממי, מסתכל על חייו בהיבט שונה, התחיל את קריירת חייו באיסוף פריטים מהרחוב ועיצובם, רואה את ערך המיחזור כערך עליון וחשוב כדוגמא לכך היא ציטוט מהכתבה: "כל הדברים שכאן הם מיחזור, דברים שמגיעים מעזבונות , אנשים שניקו מחסנים , זרקו מכל מיני מקומות ואז אנחנו ממחזרים, מחדשים ומוכרים אותם, ככה יש פחות פסולת שפוגעת בסביבה וגם משמרים משהו שיש לו ערך היסטורי לדורות". 
מרואיין שני אמוץ יעקבי דמות ראשית שנייה, נולד וגר כל שנות חייו בתל אביב, את ילדותו העביר בשכונת אפקה וכבר 35 שנה גר בבוגרשוב. כשסיים ללמוד אמר לעצמו "שאצא לפנסיה אפתח חנות וינטג". בסופו של דבר אמוץ החליט לפתוח את החנות בעודו צעיר. אמוץ אדם נוסטלגי, אספן בעצמו לאורך השנים ומלא עניין ורוח חיים.
 

4. תסריט ונספחי יום צילום

א) שאלות למרואיין שאלות למרואיין יוסי קמחי מנורות :

  • כמה זמן החנות נמצאת בבעלותך?

  • מי הם קהל היעד שלך?

  • מה המוצר הכי נמכר בחנות?

  • למה דווקא וינטג? 

  • כיצד ערך הסביבתי מתבטא במוצרי הוינטג שחזרו לאופנה?

  • אנשים מגיעים השנה לשוק יותר מאשר בשנה הקודמת?

  • האם אתה מכין בעבודת יד את מנורות בחנות?

  • מה הוא המוצר הכי יקר בחנות?

  • מאיזה חומרים אתה מכין את מנורות? 

שאלות למרואיין פלשתינה א"י/אמוץ יעקבי : 

  • ספר על עצמך ועל החנות (איך הגעת לתחום ואיך הכל התחיל)

  • איך מוצרים חדשים מתווספים לחנות, אנשים באים ומציעים, מוכרים, אתה נוסע לשווקים מסוימים. 

  • מי קהל היעד בחנות?

  • איזה מוצר אחד או שניים בחנות יש סיפור מעניין מאחוריו? ספר עליהם

  • האם הפריט הזה שאתה מספר עליו אם יבוא לחנות מישהו שרוצה לקנות אותו יהיה לך קשה להיפרד ממנו. 

  • יש פריט שנמצא פה ולא תהיה מוכן למכור בעד שום מחיר?

  • החנות קיימת עשרים שנה, מה השתנה באופי החנות, בקהל היעד. 

  • האם ככל שעובר השנים הקהל מגלה עניין יותר וערכם הכספי עולה? דוגמאות למחירים של פריטים.

  • האם יש פריט שראית והיית רוצה שיהיה באוסף שלך ואינו קיים בחנות. 
    מה מיוחד במוצר ולמה לא הצלחת להשיג אותו. 

 

ב) ויזואל שאסור לפספס: 
צילום תחילה של יוסי קמחי פותח את החנות, נותן מראה עממי, מגשר את תחילת הראיון ומכניס לאווירה. 

ג) את הלוקיישנים צילמתי בחנויות של יוסי קמחי ואמוץ יעקבי:

  • החנות של יוסי קמחי נמצאת בתל אביב יפו, שוק הפשפשים. כתובת: בן פרחיה 4. 

  • החנות של אמוץ יעקבי נמצאת בתל אביב יפו, שוק הפשפשים. כתובת: עולי ציון 8.

5. רפלקציה 

בכתבה היו מספר אתגרים, תחילה למצוא את המרואיינים שיספקו עבורי את התוכן הכי טוב לקהל יעד. כלומר, עשיתי זאת באמצעות מחקר על שני המרואיינים, כמה זמן הם עוסקים בתחום, והאם התראיינו בעבר למספר כתבות דומות. בנוסף, נתקלתי בקושי בכתיבת השאלות ולשם כך מורתי זיוה מוגרבי נתרמה לעזרה וכתבנו ביחד את השאלות ומכך הראיון יצא מעניין ומרתק. העבודה עד לעכשיו נורא מאתגרת ומעניינת מכיוון שהנושא נורא כללי ומציאת מידע ממוקד על נושא ענק מהווה מעט קושי. בנוסף הנושא נורא מעניין ומסקרן אותי, רוב הנוער אינו מודע בנושא וזה הסיבה למה בחרתי להתמקד בנושא. אני חושבת שבאמצעות התעניינות והפצה בנושא וינטג המביא לידי ביטוי מיחזור וערך סביבתי, נוכל להעלות את המודעות וליצור שינוי בחברה. הרגשתי במהלך העבודה היא  הרגשת ביטחון כי אני מכירה את הנושא לעומק  וזה הוא לא דבר שהרגיש לי זר ולכן ידעתי איך לפנות וכיצד לנתח את התוכן. זאת ועוד, למרות כל הקשיים למציאת המידע והתוכן הנדרש למדתי לאתגר את עצמי ולהכיר את הצד המתעניין והחוקר שלא הכרתי לפני כן. פתרתי את הקשיים באמצעות חיפוש נרחב ממספר מקורות רבים שסיפקו לי את התוכן והמשוב על הנושא. עד עתה, מאוד נהנתי לעשות את העבודה, למדתי הרבה דברים חדשים שלא ידעתי לפני כן בעשיית העבודה. לסיכום אני מצפה בקוצר רוח להמשיך בעבודה ולסיימה ואני מקווה שהעבודה תיעשה בצורה הכי טובה שיש. 

רפלקציה על תפקידי: עורכת ראשית וגרפיקאית ראשית: 

מתוקף תפקידי כעורכת ראשית התחלתי את עבודתי בניהול חברי הקבוצה. תחילה התעדכנתי כל שבוע בהתקדמות של התלמידים וביצעתי עבודה יסודית בכך שכל הזמן ייעצתי ועזרתי לחברי הקבוצה, אם זה מתבטא בעריכה לשונית של הכתבות, בכתבה המצולמת של חברי לקבוצה דניאל צילמתי אותו מראיין ומרואיין, ובנוסף לאורך כל העבודה פיקחתי על כולם ונתתי להם הערות והארות על מנת שישפרו את הביצועים שלהם. בנוסף תפקדתי באתר כגרפיקאית ראשית כאשר כל האתר מתחילתו ועד סופו היה בעיצובי וברעיונות אשר שותפו בחברי לקבוצה ומעצותיהם יישמתי לשם כך את הרעיון הסופי. הגרפיקה הייתה חוויה מעניינת ומרתקת כאשר כל זמן העריכה ניסיתי ליצור קו משותף ומאוחד לעיצוב אחיד לאתר ומכך הצלחתי ליצור עיצוב עם גוונים חמים המזכירים את צבעי הרטרו המיושנים.

bottom of page