top of page

אספנות באור ירוק

                                             העתיד החשמלי בפתח ורכבי אספנות נשארים מאחור?

 

בישראל 2020 ישנם מידי שבועיים מפגשים של חובבי רכבי אספנות משנות השישים ועד שנות התשעים המוקדמות. יצאנו לפגוש את חברי קבוצת "קבריולט ישראל" אשר מונה 5 אלף חברים בפייסבוק, כדי לברר מה מושך אותם אל אותם מכוניות ישנות, הידועות כמזהמות  בעיקר בעידן של אג'נדות חברתיות שפועלות לשמירה על כדור הארץ

 

מאת: נתנאל מסאלה 

מגיל קטן אהבתי לשחק במכוניות, בהמשך הסקרנות הובילה אותי לקרוא ולחקור דווקא בנושא מכוניות ישנות, ועוד יותר התאהבתי במכוניות אספנות. העולם מתקדם לכיוון מכוניות חשמליות היברידיות והקדמה הטכנולוגית מידי שנה גורמת לפתח מכוניות חדישות יותר. יחד עם זאת אני לא רואה עולם שבו רכבי אספנות נעלמים למרות הזיהום אוויר והפגיעה הסביבתית שהם גורמים.

בשל קלות היבוא, רכבי אספנות רבים נכנסים לישראל והם עולים על הכביש ונוסעות מידי יום, ומצטרפות לשאר הרכבים שנוסעים מידי יום בכבישי הארץ.  הפגיעה בסביבה היא עצומה ובלתי נתפסת, להערכת ארגון הרופאים הבריטי מתים ברחבי בריטניה   מדי שנה כ-40,000 בני אדם "מוות מוקדם" ומיותר בגלל זיהום אוויר הנגרם מכלי רכב. הציבור נושם אוויר שמכיל תחמוצות חנקן (NOX) הנפלטת ממנועי דיזל שנבנו בטכנולוגיה מיושנת. הפתרון של הבריטים היה פרסום תוכנית חדשה לגריטה (הורדה מן הכביש והשמדה) של מכוניות ישנות ומזהמות. 

 

בתחילת שנת 2018 נכנס לתוקפו חוק שנקרא: "חוק אוויר נקי",  ובחודש מאי 2018  משרד התחבורה פרסם תקנות חדשות, לפיהן רכב דיזל כבד, ישן ומזהם לא יוכל לחדש את רישיונו, אלא אם כן יתקין מסנן חלקיקים אשר תפקידו צמצום זיהום האוויר. לחילופין, מי שלא יתקין מסנן יוכל לגרות את הרכב ולקבל מענק גריטה בסכומים שנעים בין 5,000-22,000 ש”ח תלוי בסוג הרכב ועד כמה הוא ישן.

למשרד התחבורה חשוב מאוד כי אזרחי ישראל יחקו חלק בתהליך גריטת הרכבים משום שעם התקדמות הטכנולוגיה המביאה עמה מדי שנה מאות מכוניות חדשות לכביש, רצוי למתן את כמות הרכבים, וכך גם לצמצם את זיהום האוויר וביניהם גם רווחתם של הנהגים. בפועל לצערנו גריטה בישראל מתקיימת מעט, רבים מבעלי רכבי אספנות כלל לא חושבים על גריטת רכב שהשקיעו בו הון רב, והשאלה זה ואיך אנחנו גורמים מצד אחד לשמר את היופי בנוסטלגיה של מראה רכב ישן לעומת הבעיה שהוא נכלל בקטגוריה של רכב דיזל המזהם את האוויר.

 

 

 

דוד חסון מנהל קבוצת "פורשה ישראל" ו מחלוצי יבואני רכבי אספנות ובעלים של רכב פורשה משנת 1984. לחסון דגם 944 ייחודי ודי נדיר. בשיחה עמו הוא אומר שהפתרון לגבי זיהום האוויר של מכוניות האספנות הוא שדרוג טכנולוגי שיוריד את מפלס הזיהום שלהם. "יש כל מיני טכנולוגיות שמאפשרות הסבה של רכבי  אספנות לרכב חשמלי. לדוגמא, הרכב שלי פורשה מדגם 944, ניתן להסב את המנוע דיזל למנוע חשמלי ומונעים כך את הזיהום אוויר ומצד שני משמרים את הנראות לדורות הבאים של רכבים ישנים. אני מאמין שזה יגיע לארץ ויחלחל גם בישראל, אבל צריך לקחת בחשבון שזה עניין של עלויות גבוהות וצריך שלמדינה יהיה עניין להיות שותפים לדרך ולממן את הנושא. לא לכל בעל רכב אספנות יש  יכולת כלכלית להמר מנוע דיזל לחשמלי".

 

עידו בירקנפלד, גם הוא חלק מקבוצת 'פולסווגן ישראל' בבעלותו שלושה רכבי אספנות מוסיף, "אני מבין את החשיבות של שמירה על הסביבה והרצון פחות לזהם אותה. אבל יש לזכור כי מדובר ברכבי אספנות שנוסעים בהם בעיקר בסופי שבוע שנקנו בכסף רב . המדינה צריכה לתת את הדעת בעניין רכבי דיזל רבים שנוסעים מידי יום על הכביש ומזהמים את הסביבה . קל להאשים ולהפנות אצבע כלפי בעלי מכוניות אספנות, ולא להסתכל על התמונה הרחבה יותר עם פתרון הגיוני. המדינה לא עושה זאת ולזרוק אצבע מאשימה על האזרח הקטן זה הכי קל".

 

חסון  מציין, כי הפתרון  מצוי בידי הממשלה. עליה להחליט על מהלך רחב יותר בנושא רכבי דיזל פרטיים ומסחריים שנוסעים מידי יום ביומו על הכביש ומזהמים את האוויר, ורק אחר כך לגעת ברכבי אספנות שמהווים אחוז קטן מסך הנסיעות על הכביש. עם זאת אומר חסון, "המדינה רוצה שנמר את הרכבים שלנו לרכבים חשמליים, שהמדינה תממן את המהלך, אף אחד לא יתנגד אם זה לא בא מכיסו הפרטי או לפחות שהמדינה תהיה שותפה בסכום מסוים, כך יהיה מוטיבציה לשני הצדדים גם לאנשים פרטיים וגם למדינה לשמור יותר על אוויר נקי".

צילום: דניאל וורקו

צולם באיירפורט סיטי

צילום: דניאל וורקו ונתנאל מסאלה

צולם באיירפורט סיטי

asdasd
WhatsApp-Image-2020-03-30-at-11.37
sadasdasdwadqweqwe
qweqweqweqe
bottom of page